Vertikalfiske Översikt


Vertikalfiske

En spännande metod efter i första hand Gös.

Beskrivning (Grunderna)

Vertikalfisket har varit på stark frammarsch under några år nu. Men vad är det då som gör det så roligt och populärt? Först och främst är det lätt och inte speciellt dyrt.

Fisket är väldigt populärt när man fiskar efter Gös, men det har även blivit populärt att vertikalfiska efter Röding i våra djupa, stora sjöar. Metoden fungerar i alla slags sjöar.
Tekniken går ut på att man från en båt, fiskar en jigg (fiskliknande gummibete) rakt ner i vattnet, vertikalt. Det kan mycket väl liknas vid ispimpel eller båtpimpel, men med den stora skillnaden att man med tillgång till modern utrustning kan rikta in sig på fisken man vill fiska på.
Med hjälp av ett ekolod hittar man fisken eller fiskarna man vill rikta in sig på och därefter sänker man ner sitt bete ca 1 meter ovanför och försöker locka fisken till hugg. Beroende på vilken årstid det är så kan Gösen stå på olika djup. Under våren och försommaren står Gösen oftast djupt för att försvara den lagda rommen från honorna, då är det i regel väldigt givande att sänka ned betet till botten och sedan bara veva upp några centimeter och gärna fiska jiggen i lugna rörelser. Under sommaren står oftast Gösen lite högre upp i vattenskikten.
Tack vare de avancerade ekoloden idag så finns det möjlighet att både hålla koll på sitt eget bete och fisken. Man kan alltså se fisken närma sig betet. Galet kul, lite som "TV-spelsfiske".
Vanligtvis så har fiske efter Gös var bäst på kvällar och morgonar men i och med att man kan fiska på sådant djup så har det visat sig att vertikalfiske under dagen är minst lika effektivt.

Utrustning

För att vertikalfiska så behöver man ingen avancerad utrustning.

- Ett vertikalspö bör vara lätt, styvt, ca 6 fot långt med en känslig topp, detta för att man ska kunna känna minsta lilla påslag.
- Det fungerar både med haspelrulle och multirulle, många föredrar multirullen eftersom den ligger väldigt bra i handen och han stora inställningsmöjligheter.
- Linan som man använder sig av är uteslutande flätlina. En flätlina är stum, och detta är nödvändigt för att man skall ha maximal kontakt med betet. Det är också viktigt att linan är hyfsat tunn, dels för att man optimerar kontakten med betet, men även för att linan då skär vattnet enklare.
- När det gäller tafs (den yttersta lindelen) så föredrar många Flourcarbon för att den är stum, har högre densitet än nylon samt att den inte syns i vattnet. Tafsen skarvar man på flätlinan, tex med Albright-knuten.
- Jiggarna finns alla möjliga utföranden. Men det är bra att införskaffa jiggar i olika storlekar och färger. Ett färgbyte kan vara skillnaden mellan en lyckad fiskedag och en dålig fiskedag. Det är mycket viktigt att man fiskar med en jiggskalle som är ganska tung (20-30 gram) så att man lätt kommer ner på djupet och för att få optimal kontakten med jiggen.

Utöver denna utrustning är det också viktigt att införskaffa sig ett bra ekolod samt en elmotor. En elmotor är otroligt hjälpsam eftersom det ofta händer att man driver bort från fiskstimmet man ska fiska på, då kan man med hjälp av elmotorn lätt hålla sig på rätt plats utan att behöva använda bränslemotorn, som dels är krångligare men även ljudligare.

 Din varukorg är tom.